Værd at vide om lamper til projektorere

 i Artikler

Laserprojektor lamper kan være dyre at udskifte

Driftsomkostningerne til en projektor kan være betydningsfulde i et budget. De fleste lamper er færdige og skal udskiftes efter 3-4000 brændetimer ved fuld power og 4-6000 timer, hvis du benytter apparatets eco mode. Dette gælder uanset, om du bruger projektoreren på kontoret eller som hjemmebio.

Du kan imidlertid godt opleve, at dine lamper ifølge producenten er færdige allerede efter 2000 timer, hvis lampens udeevne belastes for voldsomt. Og du kan omvendt også opleve, at producentens lovning om brændetider helt op til 10.000 timer ikke holder stik.

Så hvorfor er brændetiden på den ene side opgjort for pessimistisk, og i andre tilfælde for optimistisk? Problemet er, at brændetimerne optælles forskelligt af producenterne. De fleste producenter vurderer deres lampers levetid indtil det tidspunkt, hvor lampen kun kan brænde med 50%. Så regnes lampen for færdig. Der er da heller ingen tvivl om, at projectorens lys på dette tidspunkt er mindre i styrke, men ikke nødvendigvis i en grad, så publikums oplevelse forringes voldsomt.

Så hvad er en klar nok lysstyrke?

Forestil dig to 100 watts pærer i et helt mørkt rum tilsluttet hver deres stikkontakt. Nu slukkes den ene. Og voila; vi har reduceret lysets styrke med 50%. Det betyder også, at hvis du kan reducere det omkringliggende lys i takt med at lampens styrke mindskes, så kan du opretholde den samme relative lysforhold i mellem projektorens billede og det omkringliggende lys.

Derfor er det heller ingen dårlig ide, at købe en projektor og et lærred, der gør dig i stand til at se film med projektoreren på low power (også kaldet eco mode eller low lamp) mht lysstyrke. På de fleste apparater er det 25-35 % mindre end fuld lysstyrke.

I takt med lampens ydeevne reduceres, kan du så justere projektoren op til fuld power, hvilket vil gøre tabet af lysstyrke næsten usynligt for det menneskelige øje.

Forlænger eco mode så lampernes levetid?

Det korte svar er ja, men forvent ikke mirakler.

Nogle producenter oplyser, at ecomode kan forlænge en lampes levetid med op til 25%. Det vil altså sige udskyde tidspunktet, hvor den brænder med mindre end 50 % i styrke.

I betragtning af den høje indkøbspris over en projektors levetid er det imidlertid stadigvæk en væsentlig udgiftspost.

Det er også muligt at opnå en lille forlængelse af lampernes levetid med smart styring af projektoreren. Nogle apparater lærer om dine forbrugsmønstre og aktiverer ecomode uden at slukke helt. Disse apparater kan genkende, hvis du benytter indhold, der ikke skifter så tit, og går i dvalemode, mens du fx snakker.

Styringsmekanismer af den type bruges ofte som argument af producenterne for brændetider helt op til svimlende 10.000 timer.

Du skal dog være obs på, at de mange timer også inkluderer de timer, hvor du måske har forladt rummet, og projektoren lukker ned i powersaving mode eller ecomode og kun udsende et svagt lys. Det er med andre ord ikke effektive brændetimer, hvor du viser dit publikum en fed film eller video.

Hvornår brænder mine lamper med høj nok styrke?

En kontorprojektor med 3500 lumens er udemærket, men går du efter hjemmebiograf-oplevelsen skal der mere til. Dog skal du være obs på at billedkvaliteten ikke nødvendigvis øges, fordi dit apparat kan stråle lys ud som en sol. Så vær på vagt. Mange vælger da også projektorer, hvor der er gjort meget for billedkvaliteten – og måske mindre på lysstyrken.

Er der andre måder at forlænge lampens levetid?

Ja, den vigtigste er at sørge for god ventilation omkring din projektor, så den ikke bliver overophedet. Dernæst kan du være omhyggelig med at udskifte det filter, der sørger for at holde støv og skidt væk. Filtret hedder air filter, og det kan normalt udskiftes nemt med filtre fra producenten.

Endelig vil hyppige tænd og sluk samt stød og flytten rundt med projektoren i tændt tilstand slide på din lampe.

Nyeste artikler

Skriv en kommentar

Start typing and press Enter to search